marți, 28 aprilie 2009

Creativitate si eficienta ?!

Acest articol din ZF abordeaza foarte interesanta intrebare "cum sa ai o echipa creativa si sa respecti si deadline-urile"?
Per total, articolul oferta o perspectiva destul de buna asupra problemei si importantei creativitatii. Argumentele par chiar de bun simt managerial. Cu toate astea stau si ma intreb: de ce doar foarte putini (middle) manageri din companiile de dezvoltare software (si poate si din alte domenii) din Romania mai si aplica principiile de acolo. E clar ca in practica se intampla sa "dai de lucru (ordine)" oamenilor si sa impui termene, ceea ce poate inseamna creativitate zero. Impresia mea este insa ca asta se intampla in 90% din timp in companiile noastre. Sau poate am eu o falsa perceptie asupra realitatii?

As mai comenta urmatoarea remarca: "Stresul limiteaza. Creativitatea are nevoie de libertate pentru a excela, iar managerii sunt cei responsabili pentru cum performeaza angajatii. Ca manager trebuie sa te asiguri ca le dai angajatilor o cantitate corecta de lucru. Daca angajatii mei au prea mult de lucru, atunci nu sunt un bun manager". Eu unul as formula altfel: ca manager, trebuie sa te asiguri ca angajatii tai au o buna viziune asupra proiectului si au acces la resursele de care au nevoie sa-si puna in practica ideile. Daca ai noroc de niste oameni motivati in primul rand de munca pe care o fac si iti faci timp sa-i mai indrumi cand e cazul, ideile si ceea ce e de facut o sa vina direct de la ei.

Profitor

Acum vreo doua saptamani am inceput sa lucrez la un proiect care, din punct de vedere tehnic, cerea niste cunostinte destul de avansate despre lucrul cu baze de date. Am facut proiectul mai mult de nevoie decat de placere. Concluzia dupa 2 saptamani si 3-4 schimbari in design-ul bazelor de date si in programul care interactioneaza cu ele este ca: nu era important pentru mine sa invat sa lucrez la nivel avansat cu baze de date, nu-mi aducea cine stie ce satisfactie profesionala si trebuia sa profit de la inceput de altii si de cunostintele lor in domeniul asta.
Timpul e foarte pretios. Trebuie sa aprofundez doar ceea ce tine cu adevarat de domeniile mele de interes si de calitatile mele native. Pentru restul, trebuei sa am o privire de ansamblu, sa inteleg esenta si sa profit de altii. Da, sunt un profitor in cazuri din astea. Dar cred ca victima tinde sa se simta apreciata si utila.

joi, 9 aprilie 2009

Organizarea şi creativitate ?!

Am urmarit echipa din care fac parte crescând de la 2 la 20 si ceva de oameni. Ce frumos era la început: ne venea o idee, o puneam in practică aproape imediat. Şi ieşea rapid. Şi destul de bine.
Acum parcă totul tinde să meargă mai greu. Şi e normal. Mai incitant este faptul ca pot ieşi lucruri mai măreţe atunci când ai mai multe creiere la dispoziţie. Este însă considerabil mai greu să formezi o echipa ad-hoc care sa profite la maximum de fiecare persoană.
Care o fi soluţia? eu simt că organizarea. Adică asignare de responsabilităţi foarte clare fiecăruia şi punerea la punct a unui proces de lucru. Când zic proces nu mă gândesc la teoriile clasice care formalizează atât de tare încât iţi pierzi orice urmă de entuziasm, ci la o schiţă a unui flux de lucru, cu precizarea clară a etapelor importante şi a oamenilor răspunzători.
Pe de altă parte, fiecare are un anume ritm şi stil de lucru care-i facilitează creativitatea. Dacă fiecare lucrează în stilul propriu, beneficiem de creativitate debordantă de la fiecare în parte. Dar şi de haos la nivel de echipă.
Deci trebuie să organizezi atât de mult încât sa maximizezi productivitatea echipei, dar atât de puţin încât fiecare să-şi simtă modul de lucru propriu cât mai puţin ameninţat. Întrebarea de 1.000.000 puncte ($) este "Cum faci asta ???" Răspunsul meu ar fi că nu există o reţetă. Trebuie doar să te gândeşti permanent la ambele aspecte ale problemei (şi să fii atent la semnele de multe subtile care spun ca se exagerează într-o parte sau în alta) şi să găseşti cel mai bun compromis pentru echipa si proiectul tău.