luni, 2 martie 2009

Orchestre si dirijori

Am vizionat recent o prezentare interesanta si foarte agreabila a unui dirijor de orchestre simfonice despre ce inseamna sa dirijezi o orchestra catre o interpretare magistrala si ce are asta in comun cu managementul echipelor. Am gasit-o in acest post.

Am retinut cateva aspecte importante care influenteaza decisiv performanta unei echipe (fie ea si orchestra simfonica):
  • The conductor sets the rythm.
    Adica leader-ul unei echipe e cel care da tonul si pune lucrurile in miscare. Un inceput slab are toate sansele sa duca la un parcurs la fel de slab.
  • Organization is efficiency, chaos is progress.
    Reteta ideala le cuprinde pe amandoua intr-o proportie diferita de la caz la caz. Dirijorul si orchestra trebuie sa o gaseasca pe cea potrivita lor.
  • The conductor should go with the flow.
    Dirijorul da tonul, se asigura ca lucrurile se pun in miscare in ritmul dorit de el. De acum inainte, nu incearca sa schimbe ritmul in sine, ci sa-l directioneze.
    Managerul trebuie sa fie foarte receptiv la ideile si modul de lucru al oamenilor lor. Sa le urmeze. Sa intervina doar pentru a repara disfunctionalitatile. Pentru a-i ajuta sa evolueze, sa comunice mai bine. Sa le arate directia atunci cand devine neclara.
  • The conductor has absolut control over the world where the sound is played, not over the sound. The musicians control the sound.
    Activitatea unei echipe e data de combinatia contributiilor individuale. Rolul esential al leader-ul e sa controleze combinatia.
  • Un dirijor bun stie cand e momentul oportun sa predea controlul solistilor. Si stie ca, daca are solisti foarte buni, va trebui sa gaseasca momente sa-i scoata in fata.
  • Show the passion
    Daca ceea ce faci vine foarte mult din pasiune, rezultatele vor fi cele mai bune. Daca pasiunea si entuziasmul leader-ului se vad permanent, vor fi contagioase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu